Blog

Fake Hesap Nedir?

SosyalAtom Logo

sosyalbayin.com

Sosyal medya hizmetinden fazlası...

Fake Hesap Nedir?
Fake Hesap Nedir?

Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarda sık sık rastlanan hesap türlerinden bir tanesi de fake hesaplardır. Fake hesap terimi sahte bilgi ve fotoğraflar ile açılmış sosyal medya hesapları için kullanılmaktadır. Bu da demek oluyor ki, eğer kendi adınızı, bilgilerinizi ve fotoğraflarınızı kullanmadan sahte bir profil oluşturursanız, bu hesap fake olarak adlandırılacaktır. Genellikle açıldıkları platformlarda istenen kişileri gizlice takip edebilmek için oluşturulan bu hesaplar, kimi zaman sahte durmakta, kimi zaman ise oldukça profesyonel oluşturuldukları için sahte oldukları anlaşılmamaktadır.

Fake hesap kullanıcıları, bu hesapları birden fazla sebep için açabilmektedir. İnsanları gizlice takip etme, kandırma, sosyal medyada farklı tanınma gibi sebeplerden dolayı sayısız fake hesap kullanılmaktadır. Üstelik hemen hemen her sosyal ağda bu tür hesaplar ile karşılaşabilmektedir.


Fake Hesap Nasıl Açılır?


Fake hesap kullanmayı düşünenler, bu hesapların nasıl oluşturulduğunu da merak etmektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, fake hesap oluşturmak için normal bir hesap açma işlemi yapılmaktadır. İstenilen platformda sahte bir isim, kişinin kendisine ait olmayan profil fotoğrafı ve bu gibi gerçek olmayan bilgiler kullanılmaktadır.

Fake hesaplar çoğunlukla sosyal medya platformlarında kendini tanıtmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilse de, bazı zamanlarda tanınmış bir kişiye duyulan hayranlık nedeniyle açılabilmektedir. Ancak bu profil ne amaç için kullanılacak olursa olsun, her zaman aynı adımlar takip edilerek oluşturulmaktadır. Yani Instagram, Facebook, Twitter, TikTok ve bu gibi pek çok platformda hesap açma adımlarını takip ederken gerçekten uzak bilgiler girmeniz yeterli olacaktır.


Fake Hesap Neden Kullanılır?


Fake hesaplar, daha önce de belirtildiği üzere pek çok farklı amaç için tercih edilebilmektedir. Olmadığı biri gibi davranmak, gizli takip işlemi gerçekleştirmek isteyen ya da tamamen hayranlık amacıyla sahte hesaplar oluşturulabilmektedir. Ayrıca sahte hesaplar kullanan pek çok insan, sosyal medya platformlarında çok daha rahat hareket edebilmektedir.

Bu gibi sayısız neden, fake hesap kullanım amacını açıklamaktadır. Eğer fake hesap açarken gerçekten çok uzaklaşmadan hareket edilirse ve fotoğraf olarak çok ünlü biri yerine tanınmayan kişiler tercih edilirse, hesabın daha doğal durması da sağlanabilmektedir.


Fake Hesap Kullanmak Suç Mu?


Fake hesap kullanan ya da kullanmayı düşünen insanlar, bu kullanımın bir suç teşkil edip etmediğini araştırmaktadır. Bu noktada bilmeniz gerekir ki, eğer bir kişinin fotoğraflarını izinsiz şekilde kullanırsanız, bu bir siber suç olacaktır ve tespit edilmeniz durumunda büyük sorunlar ile karşılaşmanız ihtimaller dahilinde olacaktır.

Fake hesap kullanırken herhangi bir fotoğraf veya izinsiz olarak bir insanın kişisel alanına zarar verecek türde paylaşım yapmazsanız, bu durumda bir suç söz konusu olmayacaktır. Ancak gerçekleşebilecek her ihtimal göz önünde bulundurulmalı ve sahte hesap kullanımından kaçınılmalıdır.